Dupa calculatoare si electrocasnice, pune pariu pe internet.
Politehnist. Fondatorul Flamingo. Manager general al Flanco. Dezvolta propria afacere pe internet. Seful diviziei din Romania a gigantului american Clearwire. Milionar in euro, in topul celor mai bogati 300 de romani, potrivit revistei “Capital”.
Cu cele 25 de milioane de euro pe care le-a castigat din afaceri ar putea sa faca o calatorie pe Luna. Nu face, pentru ca toata averea e investita. La Bursa, in actiuni la Flanco, in firme din domeniul IT. In medie, 12 ore la birou. Totusi, casatorit, un copil. Cu pasiuni – scufundari, calatorii. Conduce un Range Rover, iar peste 20 de ani se vede tot in afaceri.
Afaceri din camin
Cum a intrat in afaceri? Dupa ce a lucrat un an la Renel, si-a dat seama ca nu e facut pentru munca la stat. Proaspat absolvent de Electronica si Telecomunicatii, a inceput prin a asambla calculatoare. Si-a gasit o nisa.
“Piata din Bucuresti se deschidea, la acel moment, si pentru ultilizatorii individuali. Pe acest segment am mizat. Pana atunci, doar companiile, in majoritate cele de stat, isi permiteau sa faca astfel de achizitii”, isi aminteste Ghenea.
Banii pentru primele piese de calculatoare au venit din economiile pe care le-a facut din timpul facultatii, cand lucra ca ghid turistic. Cu cateva imprumuturi de la cunostinte si familie, a reusit sa stranga 3.000 de dolari, cu care a infiintat Flamingo Computers, impreuna cu doi prieteni din facultate, Dragos Cinca si Varol Islam.
In patru ani trec granita
In vara lui 1995 deschidea primul magazin in Bucuresti, foarte aproape de caminul Leu, din Politehnica. “Ne-am miscat repede, in vara lui 1996 inauguram primul magazin din afara Capitalei, la Craiova. La sase luni dupa infiintarea companiei am reusit sa ne stabilim contacte cu producatori de calculatoare din Asia”, spune Ghenea.
In calitate de director executiv, a convins marii producatori ca Flamingo are o strategie. Avantajul: conducea una dintre primele companii specializate in comercializarea produselor IT din Romania. Rezultatul: a semnat cu Sony si Microsoft.
La acel moment, Flamingo era lider in Romania. “In 1998 ieseam cu primele magazine in sud-estul Europei – in Republica Moldova, Bulgaria. Trei ani mai tarziu eram prezenti in aproape toate tarile din regiune”, spune Ghenea.
Din actionar, angajat
In 2002, spre surprinderea tuturor, se retrage din afacere si isi vinde actiunile. Flamingo facea la acea data afaceri de 50 de milioane de dolari, iar Ghenea detinea o treime din actiuni.
“Pentru mine se incheiase un ciclu de afaceri. Simteam ca trebuia sa fac altceva”, spune Ghenea, desi speculatiile indicau neintelegeri intre cei trei actionari. Era deja milionar. “Nu stiu exact cand am facut primul milion de dolari. A fost undeva in cei opt ani pe care i-am petrecut la Flamingo“, spune Ghenea.
Cu atat mai surprinzator, nu incepe o afacere noua, ci accepta sa conduca retailerul de electrocasnice Flanco, din pozitia de manager general. Renunta la finele mandatului de trei ani, pentru a se lansa in afaceri pe internet, din nou de pe pozitia de antreprenor. Acesta este cel mai nou pariu al omului de afaceri.