Din 2002, dupa ce a iesit din actionariatul Flamingo, Marius Ghenea s-a facut “business angel”. Este si acum. In patru ani a investit doua milioane de euro. In 2006 a facut si primul exit, din care a incasat circa un milion de euro. Ce pasi are Ghenea in plan pana la sfarsitul lui 2007?
In 2001, anul in care Marius Ghenea a decis sa-si vanda actiunile pe care le detinea in retailerul IT Flamingo catre unul din cofondatori – Dragos Cinca -, compania pe care o parasea estimase vanzari de 50 mil. dolari. Tot 50 mil. – de dolari, in acest caz – este obiectivul de vanzari pe care Ghenea isi propune sa il atinga in doi-trei ani cu una din afacerile pe care o finanteaza. Este vorba de magazinul online PCfun.ro, proiect pe care Ghenea l-a inceput anul trecut.
Istoria de manager si actionar a lui Marius Ghenea (39 de ani) s-a confundat, in ultimii 13 ani, cu istoria retailului IT, de electronice si electrocasnice. In 1994 a fondat Flamingo, care avea sa devina cel mai mare retailer IT, impreuna cu Dragos Cinca si Varol Islam. In noiembrie 2001 a plecat din functia de sef al Flamingo si si-a vandut actiunile cu circa 5 mil. dolari, potrivit estimarilor de pe piata. In a doua parte a lui 2002 s-a instalat ca CEO la Flanco, numarul unu, pe atunci, pe piata retailului de electronice si electrocasnice. Dar in toamna lui 2005 a plecat si de la Flanco.
In acelasi an, actionarii Flanco si Flamingo au decis sa fuzioneze cele doua companii – un an mai tarziu, fuziunea a devenit operationala. Tot in 2006, Ghenea a relansat PCfun.ro – un magazin online de IT, dupa ce trei ani mai devreme incepuse o alta afacere de distributie FiT Distribution. Cat il costa pe Ghenea atingerea obiectivului de vanzari anuale de 40-50 mil. USD pentru PCfun.ro in doi-trei ani, comparativ cu cele 7,5 milioane estimate pentru anul acesta? Investitii anuale de 200-300.000 de USD pe an. Pe langa acest buget, Ghenea mai are disponibili si alti bani pentru achizitii.
Ce vrea sa cumpere investitorul?
“Sunt doua arii de interes pentru mine: magazine online care comercializeaza alte tipuri de produse in afara de IT&C si alte modele de business pe Internet”.
Pentru achizitii, Ghenea va veni cu alti bani, dar prefera sa nu precizeze nici o suma. Totusi, are o imagine clara despre preturile medii ale site-urilor de pe Internetul romanesc.
“Acum se pot face achizitii foarte bune cu sume cuprinse intre 100 si 300.000 de dolari”, afirma antreprenorul. El nu exclude si formule de “earn-out” care presupun achizitia de catre antreprenor a unor pachete de control in mai multe afaceri Internet, pastrand in actionariat si fondatorii – filozofie aplicata si de fondurile de private equity.
Daca pana acum Ghenea s-a obisnuit sa fie manager/actionar al unor retailer care ocupau locul unu sau doi pe piata, in acest moment trebuie sa accepte o pozitie mai modesta: PCfun.ro ocupa locul al saptelea in clasamentul magazinelor virtual (conform Trafic.ro).
“Trei ani in online echivaleaza poate cu zece in offline” afirma optimist Marius Ghenea,care vede PCfun.ro businessul pe break even la sfarsitul lui 2007 sau in prima parte a lui 2008. Cat despre vanzarea afacerii, un termen rezonabil ar fi peste doi-trei ani, atunci cand va ajunge la vanzari de 40-50 milioane de dolari pe an. Desi sunt inrudite, PCfun.ro (retail online) si FiT Distribution (distributie) sunt – in viziunea lui Ghenea – doua afaceri de sine statatoare. Dar au si puncte comune: in afara de faptul ca Ghenea detine 100% din ambele businessuri, anul acesta, circa 30-40% din cifra de afaceri a FiT Distribution – cu vanzari estimate de 18 milioane de dolari – vine din produsele IT&C vandute catre PCfun.ro.
Anul acesta, Ghenea spera la o cota de piata mai mare, pe care planuia s-o castige prin fuziunea cu o alta companie de distributie IT de talie similara – al carei nume nu vrea sa-l dezvaluie -, fuziune care a cazut, cel putin deocamdata, din motive legate de legislatia concurentei.
Ca “business angel”, Ghenea spune ca a investit, din 2002 incoace, circa doua milioane de euro: pentru fiecare euro investit el a mai obtinut de la banca alti doi euro – bani pe care i-a folosit pentru alte investitii. Se poate spune chiar ca Ghenea a avut mai mult succes in afara domeniului care l-a consacrat: anul trecut a reusit sa vanda cu aproximativ un milion de euro procesatorul de cherestea Big Woods din Piatra Neamt. Nu spune numele cumparatorului, precizand ca este un jucator important din aceeasi industrie. Intocmai ca fondurile de investitii, Ghenea a avut un randament anual de 30% cu Big Woods, ceea ce este satisfacator, admite antreprenorul.
Insa nu toate investitiile lui Ghenea sunt ca la carte. “Bad record”-ul lui este o companie de soft care nu a crescut conform asteptarilor. Oricum – din punct de vedere statistic -, investitorul Ghenea sta foarte bine: din patru afaceri pe cont propriu, doar una nu are succes. Una deja a vandut-o, iar celelalte doua cresc.
CEO, “business angel”, investitor pe bursa
1. CEO LA CLEARWIRE. Ghenea este CEO al companiilor telecom Idilis si AccessNet. Acestea detin licente care pot fi utilizate pentru tehnologia WiMax. Ambele firme au fost cumparate anul trecut de americanii de la ClearWire.
2. IN “ARENA LEILOR”. Ghenea este unul din cei patru investitori care plaseaza capital in proiecte propuse la emisiunea de pe TVR. Din cele opt afaceri in care a decis sa se implice, Ghenea nu crede ca se vor materializa mai mult de doua-trei.
3. PE BURSA. Businessman-ul continua sa investeaca pe bursa in companii din “toate sectoarele/industriile”. Valoarea portofoliului: “milioane de euro”, spune el.