Fondurile UE si “morile de vant”

2008-05-23 00:23:21
|
Marius Ghenea - Fondurile UE si “morile de vant”

Recent am remarcat pe mai multe canale de televiziune o campanie de reclama buimacitoare cu privire la accesarea fondurilor europene. Vine un tip imbracat de oras cu un desen in mana si zice “vreau sa fac o centrala eoliana”, mai vine o persoana imbracata ca la tara si zice “am auzit ca or venit fondurile de la Europa, vreau sa imi iau niste tractoare si, daca s-ar putea, sa imi fac si o pensiune” iar lista ideilor ridicole si nepotrivite de investitii continua in acelasi stil, cu fiecare declinare diferita a acestui spot publicitar, platit din bani guvernamentali, adica din banii mei si ai dvs., spot care altminteri se incheie in aceeasi nota inselatoare, cu un raspuns aiuritor al celui care aproba fondurile, catre acesti solicitanti diversi si bezmetici: “aveti idei bune, sa vedem si proiectul!”.
Lasand la o parte necesitatile artistice ale unui spot publicitar, banii cheltuiti cu creatia si cu difuzarea acestui spot sunt, in opinia mea, bani aruncati pe fereastra. E clar ca noi romanii avem foarte multe idei (poate prea multe) dar din pacate, multi dintre noi nu reusim sa trecem faza la care de fapt “visam cu ochii deschisi” (sau daydreaming cum spune englezul). Macar Don Quixote, cand se lupta cu morile de vant, avea totusi scuza unei cauze nobile: iubirea (pe cand acum, motivatia noastra tipica este una destul de ignobila: banii). Si vorba unui proverb japonez, “viziunea fara actiune este ca si cand ai visa cu ochii deschisi, in timp ce actiunea fara viziune poate duce la un cosmar“. Ori, cand vad ca o mare parte din populatia asa zis antreprenoriala a romaniei incearca in prezent sa faca proiecte de investitii pentru centrale eoliene (sau intr-un limbaj mai popular, “mori de vant”), proiecte care au venit de nenumarate ori si in Arena Leilor, si pe care le-am dezavuat de fiecare data, din motive economice foarte clare, mi-e teama ca incurajarea acestor aberatii nu ajuta deloc statul roman si dezvoltarea lui durabila. Ar fi excelent daca romanii care chiar pot sa faca antreprenoriat de calitate si sa dezvolte proiecte durabile, de ce nu chiar pe bani europeni nerambursabili, sa fie incurajati sa o faca pe directii realiste, nu sa fie incurajati “sa se lupte cu morile de vant”.

Ca sa mearga mai departe cu aberatia, site-ul guvernamental care vorbeste despre fonduri europene are si o sectiune de FAQ, iar aceasta incepe, ati ghicit, cu o intrebare de genul “doresc construirea unui parc de generatoare eoliene, care sunt pasii care trebuiesc parcursi pentru finantare?”. Poate ca e cea mai frecventa intrebare a vizitatorilor, asa ca poate intr-adevar, toti romanii s-au apucat de construit centrale eoliene! Sau poate guvernul nostru considera ca aceasta este probabil cea mai buna idee de investitii ale unor persoane fizice si juridice private (insa vorbim de companii mici, pentru ca o companie mare, de exemplu Petrom, nu merge pe Internet la site-ul guvernului ca sa gaseasca idei de investitii sau consultanta gratuita), cu utilizarea de fonduri europene: constructia de mori de vant! Multi vor spune “dar ce ai cu centralele eoliene, care e problema ta? Sunt ecologice, produc energie din surse regenerabile si, neavand costuri curente, pot fi niste investitii foarte bune, deoarece produc venituri fara niciun cost”. Problema e in primul rand legata de nivelul ridicat al investitiei (sute de mii de euro pentru un singur generator) si recuperarea acestei investitii intr-o perioada foarte lunga de timp (peste 10 ani). De fapt, ca sa ai randament si sa poti propune o conectare la gridul national, trebuie sa realizezi o intreaga “ferma” sau “parc” de asemenea centrale (sa zicem, cateva zeci de bucati), ceea ce duce investitia initiala la mai multe milioane de euro si necesita suprafete mari de teren (acesta fiind unul dintre motivele pentru care o singura centrala nu e eficienta, deoarece suprafata de teren care trebuie pastrata ca si garda este cu atat mai mica, raportata la totalul terenului, cu cat avem mai multe centrale in ferma).
Cu privire la finantarea care se poate obtine in mod realist, in programele europene despre care vorbim, nu sunt sume atat de mari pe proiect (in afara de proiectele mari de infrastructura, sumele maxime sunt in general pana la 2 milioane euro pe proiect, inclusiv contributia proprie). La final, mai merita precizat ca, si daca ai putea obtine o finantare europeana de cateva zeci de milioane de euro pentru un asemenea proiect, trebuie sa vii cu niste garantii financiare initiale “de acasa” (sub forma unei scrisori de garantie bancara sau a unei investitii initiale) de minim 20% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna cateva milioane de euro: asemenea sume nu pot fi mobilizate decat de investitori mari, iata de ce, de fapt, aceste proiecte sunt oarecum “rezervate” tot companiilor mari din domeniul energiei (petrolistii, producatorii de energie electrica, retelele mari de gaze, etc.).

O problema particulara in Romania este ca, pana in prezent, nu exista solutii realiste de conectare la gridul national si nici nu exista o structura clara de subventii pentru producerea acestui tip de energie (asa cum existe in multe state europene sau in unele state americane, o deductibilitate pentru impozit sau o scutire de impozit, plus subventii la pretul kilowatt-ului). Solutia pentru antreprenori: renuntati la morile de vant si concentrati-va pe numeroasele oportunitati reale ale momentului, legate de fonduri UE; nu va mai uitati la reclama aceea idioata si incercati sa vedeti pe documentatia disponibila la agentiile statului ce proiecte se pot cu adevarat aproba si in ce conditii; nu in ultimul rand, incercati sa utilizati fonduri europene pentru afaceri existente sau pentru proiecte deja demarate, mai curand decat sa faceti de la zero proiecte noi doar pentru ca va spune un consultant ca “acestea sunt eligibile, celelalte nu sunt eligibile”.

Iar cu privire la “morile de vant”, e posibil sa avem in urmatoarea perioada surprize de proportii de la producatorii chinezi, care s-au pus serios pe treaba la constructia de asemenea generatoare eoliene ieftine, asa ca daca reusesc sa imparta la 3 sau 4 pretul de azi (asa cum au facut in trecut si cu alte produse, ce e drept uneori cu un rabat serios la calitate), in acel moment chiar si o investitie mica va putea deveni oportuna, pentru ca ar conduce la reducerea perioadei de recuperare a investitiei la doar 3-4 ani, fata de zecile de ani estimati in prezent doar pentru intoarcerea cash-ului investit initial.

Comments 13

  1. …..inca nu sunt aprobate masurile prin care se pot obtine bani europeni, pentru proiecte priviind energia…probabil ca reclama cu ‘ morile’ a fost facuta tocmai pentru a mai trage putin de timp si, a cheltuii niste bani

  2. Pingback: american built - Hale Metalice Prefabricate - preturi, detalii, informatii » Despre finantare din fonduri europene

  3. Cand intri in Bulgaria prin Vama Veche, in numai 5 kilometri se desfasoara zeci de astfel de ferme de centrale eoliene. Se pare ca ei au avut clipul asta inaintea noastra 🙂 Cel putin estetic da o senzatie de … bine.

  4. “Morile de vant” si la propriu si la figurat sunt generate de lipsa de viziune si de pragmatism. Nu stiu daca cele doua lipsuri ne sunt cauzate de faptul ca nu am fost obisnuiti sa avem o viziune, sa stim ce vrem, sa ne stabilim obiective (realiste), sa fim perseverenti sau de o totala lipsa de interes pentru a construi ceva durabil si profitabil care sa se incadreze intr-o logica macro a lucrurilor. Nu avem imaginea de ansamblu, nu o au guvernantii nostrii, nu o au nici o parte dintre cetatenii nostri.

    Dar exista si vesti bune, imi place sa vad si partea buna a lucurilor :). Eu am o firma care face training pe Fonduri Strcuturale si de Coziune si ma intalnesc aproape saptamnal cu oameni care au proiecte viabile, care nu se amagesc cu toata multitudinea de informatii ametitoare si care vin sa invete cum isi pot pune ideile in practica.

    Sper sa reuseasca si sper ca toti acesti bani sa fie cheltuiti cu mult cap si sa nu ne mai intalnim cu situatii de genul “incapacitate de absorbtie a fondurilor”.

  5. Exista deja cel putin un om de afaceri in Romania care are deja proiectul pentru un parc de generatoare – in Dobrogea. Investitia se ridica, intr-adevar, la zeci de milioane de euro. Problema de care s-a lovit a fost spaga care i s-a cerut la Bucuresti: o suma cu 6 zerouri. In euro, evident.

  6. Felicitari d-nule Ghenea pentru atitudinea obiectiva din articol.Sigur natia romana nu-si va pierde speranta in a reusi, pe termen lung, alaturi de astfel de atitudini!

  7. Nemtii sunt fraieri ca si-au umplut tara de generatoare eoliene. Americanii, la fel. Noi, românii, sa nu ne lasam pacaliti.

  8. Bra-vo! Nu incercam si nu cercetam nimic, sigur nu o sa mearga! Atitudine potrivita pentru calea sigura spre succes 😉

  9. Pentru ultimii 3 comentatori: ce realizari aveti Dvs la momentul actual, ca sa judecati analiza obiectiva facuta de dl. Ghenea? Imi pare rau ca trebuie sa atac omul, si nu ideea, dar cum se spune ” when in Rome…”
    Reiterez: inainte de a ataca omul, atacati-i ideile. Demonstrati logic care sunt minusurile celor scrise in articol, si poate ca veti avea un aport benefic la discutie. Daca nu, va sfatuiesc sa va abtineti.
    Nu va intrebati cine mai bine zis care companii ) au construit acele centrale? Probabil nea Hristo, care s-a dat jos din caruta si a zis ca ar fi bine sa faca o investitie de acest gen, nu?
    Sunteti pe langa topic in totalitate. Ideea de a construi centrale eoliene e o idee de viitor, si nu cred ca autorul articolului s-a pronuntat impotriva ei. Mai degraba modalitatea de punere in practica lasa de dorit.
    50 de ani de comunism inca nu vi s-au sters din minte. Cuvinte mari, ” natia romana “, carnatzi…termen desuet in context, pentru ca acele centrale nu sunt / nu vor fi construite de natia romana, ci de indivizi, de oameni, de companii.
    D-le Ghenea, poate ca ar trebui sa fiti mai riguros in ceea ce priveste pastrarea / stergerea

  10. Felicitari pentru articol interesante afirmaţii, toata lumea alearga dupa bani si totul se invarte în jurul lor piata de energie e prin sine o lupta intre giganţi orice ideea ai avea oricat de buna ar fi cu greu primezi pe aceasta piata mentalitatile si prestigiul acumulat in timp de marile companii sunt lucruri greu de schimbat marile companii nu se uita la costurile pe moment ci profitul pe termen lung poti sa-i zici ca instalaţiiler sale au doar 0,3 coieficientul de putere şi tu ştii din testele de laborator ca se poate ajunge si la o,45 moduificand doar forma elicii evident ca nu te va crede poate dupa ce ai construit si cu un grafic al evolutiei costurilor dupa 3 ani de exloatare sigur poate iti va accepta ideea.

  11. E un articop putin cam vechi.
    Avand in vedere ca in noiembrie 2008 a aprut o lege care a clarificat problema “subventiilor” pentru fiecare MWh produs, aceasta investitie are un randament cu 89% mai mare (pentru energia eoliana se acorda 2 Certificate verzi). Si nu numai randamentul e important, dar si garantia subventiei pentru o perioada de 15 ani, garantarea creditelor in limita a 50% de catre stat si alte facilitati.
    De asemenea, exista fonduri nerambursabile suficiente: AFM 5.000.000 euro (inclusiv finantarea investitorului) si Fonduri structurale 30.000.000 euro (inclusiv finantarea investitorului), sume care sunt suficiente pentru a demara o afacere.
    Aceasta opinie nu o am in calitate de cititor ci in calitate de investitor in acest domeniu. Si nu numai in energie eoliana, ci si in energie regenerabila. Suntem in curs de realizare a mai multor proiecte (biogaz, energie fotovoltaica, energie din forta valurilor, microhidrocentrale).
    Din punctul meu de vedere, articolul Dumneavoastra este total nedocumentat, iar in cazul in care doriti argumente (bazate pe documente, studii si nu in ultimul rand REALIZARI)va pot pune la dispozitie astfel de informatii (in scopuri pur informative, fara alte interese).

    Multumesc
    Stefan Iordache

  12. Post
    Author

    Pentru Stefan Iordache

    Sigur ca e un articol mai vechi, a fost publicat cu mai bine de o jumatate de an in urma, exact in perioada cand se derulau la TV campaniile de reclama incriminate de mine si exact intr-o perioada in care legislatia la care faceti referire NU exista inca! Asa ca nu cred ca articolul meu a fost nedocumentat, in cel mai rau caz ar putea suporta un update, insa la data la care a fost scris eu consider ca era, in mare, corect.
    Oricum, va felicit pentru faptul ca faceti consultanta in acest domeniu tehnologic de viitor, chiar voi fi bucuros daca imi veti comunica inaugurarea diverselor centrale eoliene si alte tipuri de centrale electrice bazate pe energie verde pe care le proiectati in prezent.

    Succes,
    Marius Ghenea.

  13. Vreau sa investesc intr-o microhidrocentrala….Domnul Stefan Iordache ..sau altcineva m-ar putea ajuta cu efectuarea unui studiu de fezabilitate.??? Astept propunerile dumneavoastra pe e-mail francestiprimaria@yahoo.com sau tel. 0250762755/0250762601/0768103272 – Dan Nicolaescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *