Am discutat recent cu Oliver Olson de la CEU Business School ideea de a preda un curs de entrepreneurship pentru programul lor de EMBA. Cateva detalii suplimentare si in acest articol de azi din ZF. Mi s-a parut o propunere foarte interesanta si am acceptat-o cu bucurie, in ideea ca e o posibilitate concreta de a oferi un continut mai aplicat si, sper eu, mai valoros, intr-un astfel de program MBA in care riscul cel mai mare, in opinia mea, este ca informatiile teoretice sa ramana, asa cum se intampla de obicei, rupte de aplicatia lor practica.
Evident, sa faci un program de curs care sa imbine eficient cunostintele teoretice de business cu aplicatiile practice din domeniul activitatii antreprenoriale este o provocare, dar am din fericire timp suficient de pregatire, intrucat cursul de Entrepreneurship la CEU Business School incepe in aprilie 2010. Cu privire la opinia mea despre rolul unui MBA in activitatea antreprenoriala, trebuie sa spun cu toata sinceritatea, ca un MBA nu mi se pare un “must have” pentru un antreprenor, deoarece succesul unui antreprenor se bazeaza in general pe calitatile si pe determinarea acelui antreprenor, ca si pe o doza minima de sansa, toate acestea nefiind lucruri care se pot invata in scoala, cu toate ca unele dintre ele pot fi imbunatatite sau rafinate in procesul educational pe care un program MBA il presupune. Un program MBA ar trebui insa sa fie, in mod ideal, o intalnire a practicii antreprenoriale pe care multi dintre cursanti o au deja, cu teoria de business care poate adauga ceva structura si eficienta in aceasta activitate practica. Daca cele doua componente (teoria si practica) raman separate in cadrul procesului educational, valoarea pe care programul o poate adauga este minima. Daca se imbina in mod eficient, rezultatele pot fi spectaculoase!
Pentru cei care nu dispun de timpul necesar desfasurarii unui program MBA, intentionez in viitorul apropiat sa lansez si un curs de antreprenoriat care sa imbine cunostinte generale destinate unui junior in acest domeniu si cunostinte aprofundate, pentru cei care deja conduc un business activ pe piata din Romania.
Marius Ghenea
Comments 19
Buna seara! v-ar interesa sa faceti un schimb de link cu http://incasha.com ? astept un mesaj pe blog sau pe e-mail. O zi buna!
Succes! Pai si un student cum poate deveni anteprenor jucandu-se cu banii si riscand ?
Cum ar veni sa inveti din propriile pierderi sau castiguri ?
Author
Pentru Incasha: nu, insa multumesc pentru propunere.
Author
Pentru Mihai Stoian: in cazul programului EMBA (executive MBA) vorbim de niste studenti la un curs postuniversitar, care au deja fie o experienta de manageri intr-o companie, fie de antreprenori si manageri ai propriei companii. Asa ca ei ar trebui sa poata aplica imediat aceste notiuni teoretice despre antreprenoriat, care inseamna multe lucruri, inclusiv notiunea de “risc”, insa un antreprenor valoros este, printre altele, cel care stie sa analizeze si sa gestioneze corect riscurile pe care si le asuma.
Marius Ghenea.
Buna seara!
As fii interesat de un asemenea curs de entrepreneurship, pe care eu il consider o experienta la nivel practic, si nu teoretic asa cum suntem obisnuiti in facultate sau la master.
Stiti cumva daca exista posibilitatea de participare la acest curs de antreprenoriat pentru cineva care vine din afara scolii respective de Business?
Cu stima,
Bogdan Marginean
Author
Pentru Bogdan Marginean: Multumesc pentru interes si pentru comentariu. Nu stiu daca e posibila participarea doar la cursul de antreprenoriat, dar puteti contacta administratia programului CEU Business School si sa ii intrebati (am dat un link catre site-ul lor chiar in post-ul respectiv, la inceput, sau click pe logo).
Marius Ghenea.
Pentru Bogdan Marginean: I am very pleased to hear of your interest in attending the course. However, the MBA curriculum is designed as a unified whole. The concepts that Marius will be teaching in his Entrepreneurship course will assume that the students have already attended the other core courses in our curriculum (such as Marketing, Finance, Accounting, Economics, etc.). Thus, we are not able to allow students in the course who are not part of the EMBA cohort.
However, we would be happy to keep you informed of any opportunities for an open Entrepreneurship course with Marius.
Oliver
Pingback: Blog CEU Business School » Blog Archive » Marius Ghenea to teach Entrepreneurship with the CEU Business School
Referitor la “un MBA nu mi se pare un “must have” pentru un antreprenor, deoarece succesul unui antreprenor se bazeaza in general pe calitatile si pe determinarea acelui antreprenor, ca si pe o doza minima de sansa” eu sunt doar partial de acord. Pentru ca oricate calitati personale ar avea (de a se face placut, cunoscut, promovat), oricata determinare (uneori se citeste ambitie sau incapatanare) si oricata sansa, trebuie sa si cunoasca sa faca business. De la product management la vanzari, de la resurse umane la financiare. Fara o baza solida, cel putin teoretica, nu cred ca un antreprenor are sanse azi. Acum 15-20 ani cand piata era virgina poate a fost ok, cresterea a venit odata cu piata desi parca atunci erau probleme chiar mai mari (dobanzi uriase si inflatie) dar acum sa “te faci” antreprenor fara studii, mi se pare a avea un risc maxim. Bine, nu e nevoie chiar de un MBA dar nici facultatea nu e suficienta. Un master, o scoala post-universitara inca sunt ok. Ce ziceti?
Author
Pentru Mihai: asa cum am mai spus, eu am vazut numerosi antreprenori de succes care nu au absolvit cursuri de MBA, iata de ce am spus ca “nu e un must have”, e pur si simplu o constatare empirica. La fel de clar este insa pentru mine faptul ca, daca pe langa aceste calitati antreprenoriale native, se adauga si o educatie formala de business, sansele de succes cresc pentru orice antreprenor, asa ca si studiile de tip MBA pot fi foarte utile. Cu privire la studii care au o durata mai mica, si acestea sunt ok, insa numai daca antreprenorul stie exact ce anume trebuie sa adauge ca pregatire formala (sau daca reuseste sa identifice aceste necesitati). Altfel, poate fi timp pierdut, spre deosebire de MBA care are o abordare mai cuprinzatoare si acopera cam toate ariile formale ale cunostintelor de business.
Marius Ghenea.
Multumesc pentru raspuns si completari.
Urmarea unor studii MBA sunt mai mult decat bine venite. Ele sunt ca o carte de vizita care te confirma cel putin ca un antreprenor care STIE [unde] SA CAUTE informatia de care are nevoie pentru a reusi pe drumul ales. Dar nu este o regula generala. Mai sunt si snobii…
Am si eu o intrebare la D-vs pentru ca va consider in masura sa imi dati un raspuns cat mai exact : Am terminat Energetica ( tot o facultate tehnica ca si D-vs) si as vrea sa urmez un MBA pentru o cariera in management sau posibil antreprenor daca se iveste o oportunitate si as vrea sa stiu parerea D-vs cu privire la ce MBA s-ar potrivi mai bine pentru mine .
Cu stima,
Andrei Buzoescu
Author
Pentru Andrei: Facultatea absolvita nu are relevanta in ceea ce priveste alegerea unui program MBA, toate sunt gandite astfel incat sa fie la fel de potrivite pentru absolventii diverselor facultati, indiferent de specializarea universitara. Cu siguranta, consider ca CEU Business School un program MBA foarte bun, altfel nu as fi acceptat participarea ca profesor de entrepreneurship in acest program. Insa decizia alegerii unui program MBA depinde si de costuri, ca si de curriculum-ul specific, asa ca aceste detalii ar trebui verificate la fiecare dintre programele existente in Bucuresti, inainte de a lua o decizie.
Marius Ghenea.
Multumesc mult pentru raspuns.
Pingback: » Curs de Entrepreneurship pentru MBA | CONSULTANTA, BIBLIOGRAFIE & REDACTARE
Salut Marius,
Probabil numele meu nu-ti spune mare lucru, dar am facut parte din echipa Flanco din 2002 pana in 2007.Ma intereseaza conditiile care trebuie indeplinite pentru accesarea unei fransize Testa Rossa si daca e posibil.
Author
Salut Sile,
Pentru detalii despre o franciza TestaRossa, te rog sa iei legatura cu Cristi Iorga, Directorul General de la Italian Coffee Concept, compania care administreaza aceasta franciza. Contactul lui este cristi.iorga@coffeeconcept.ro
Multumesc,
Marius Ghenea.
Multumesc mult,
Vasile Mocanu