Alternativa comunicata in mod oficial de Presedinte, alegeri anticipate vs. guvern tehnocrat, inseamna de fapt ca decizia a fost deja luata. Romania nu are, poate din pacate, poate din fericire, o solutie viabila pentru alegeri anticipate. Din pacate, deoarece posibilitatea reala a unor algeri anticipate ar responsabiliza mai mult clasa politica din Romania. Din fericire, pentru ca daca ar fi foarte simplu de ajuns la alegeri parlamentare anticipate, ele s-ar intampla in Romania la cel mult 6 luni, cel putin la fiecare iesire semnificativa in strada, ceea ce nu ar fi deloc bine pentru stabilitatea tarii in ansamblu, nu doar pentru mediul politic.
Astfel, stim deja ca decizia pentru rezolvarea crizei politice actuale este cea a numirii unui guvern technocrat, o solutie pe care eu am sustinut-o de foarte mult timp, nu de ieri, de azi. Iar argumentul contra cum ca “un guvern de tehnocrati nu poate avea sustinere politica” mi s-a parut in general mai curand un pretext al politicienilor de a se agata de scaunele ministeriale. Unii dintre acesti politicieni au fost absolut inepti in aceste pozitii de ministri, altii au fost lamentabili. Nu toti, desigur, insa in general, s-a remarcat o relatie direct proportionala intre adevcarea cu postul si rezultatele acelor ministri in perioada mandatului. Adica oameni care cunoasteau domeniul si aveau experienta in respectiva activitate, ca profesionisti. Ceea ce conduce la o idee simpla: oamenii potriviti in locurile potrivite reprezinta solutia cea mai buna, inclusiv pe posturi de ministri.
Acum avem, pe langa solutia tehnocrata care se defineste prin numirea unui premier tehnocrat de catre Presedinte, apoi formarea de catre acesta a unui cabinet de tehnocrati (definitia unui tecnocrat fiind, pe scurt, “persoana neafiliata politic, profesionista in domeniul respectiv”) si votul pentru acest cabinet in Parlamentul Romaniei, se contureaza si alte solutii: Guvernul Facebook, votul in social-media pentru propuneri de ministri sau prim-ministri, etc. Ceea ce spun de fapt aceste initiative este “hai sa votam pentru ministri, asa cum votam pentru Presedinte, primari, parlamentari, etc”, adica o democratie “mai putin indirecta, parlamentara, reprezentativa”.