O extraordinara carte de behavioral economics care ne demonstreaza destul de convingator, pe baza unor experimente sociologice solide, uneori duse pana dincolo de limita conventionala (cum ar fi exemplul celebru al bobocilor de gasca, pentru a demonstra conceptul de “ancora”, sau cel cu privire la deciziile luate in stare de excitare, “the influence of arousal”), ca foarte multe, daca nu toate deciziile noastre, dar mai ales cele importante, sunt luate in mod irational. Astfel, desi ne place sa credem ca oamenii (majoritatea, cel putin) sunt inteligenti si rationali in actiunile lor, veti constata citind aceasta carte ca atat in ceea ce priveste job-ul, cumparaturile, familia, relatiile sociale dar si cele personale, luam decizii irationale in fiecare zi, unele cu efect de lunga durata, poate pentru intreaga viata. Sunt in aceasta carte si concluzii ale lui Dan Ariely cu care nu sunt intru totul de acord, de exemplu in capitolul in care vorbeste despre implicatiile ofertelor gratuite in luarea de decizii irationale, dar nu reuseste sa determine chiar toate motivatiile pentru care consumatorii prefera aceste oferte (una dintre ele fiind teama cu privire la obtinerea rezultatului dorit din interactiunea cu produsul, ceea ce e un trigger important pentru ofertele gratuite). Mai jos un extras video din primul capitol al cartii, cu privire la faptul ca totul e relativ…
[youtube]_ERQEVdIinc[/youtube]
Comments 4
Va recomand si o prezentare a lui Dan Ariely de la TED, pe aceeasi tema:
http://www.ted.com/talks/dan_ariely_asks_are_we_in_control_of_our_own_decisions.html
o am pe laptop de vreo 2 luni si nu m-am invrednicit pana acum sa o citesc. Promit ca intr-o saptamana e gata!
Da, la capitolul despre “cost of the zero cost” cred ca ar fi putut lua in calcul mai multi factori. El a facut experimentul cu bomboane de ciocolata, care sunt niste produse cu o valoare perceputa bine determinata (caracteristici intrinseci clare + brand-uri f cunoscute).
Daca trecem insa in sfera bunurilor intangibile, se complica lucrurile. Internetul e sufocat de oferte de genul “Free , do now”, probabilitatea ca cineva sa mai fie tentat de ele incepe sa tinda spre zero. Costul de a te lamuri daca e oferta are sau nu utilitate pentru tine depaseste beneficiul incert. Si la ecuatia asta se adauga si factorul neincredere, care e alimentat de tot mai multe “tepe” publicitare.
Vad ca WordPress ignora tot ce e scris intre paranteze unghiulare. Textul complet dintre ghilimele era “Free +whatever product+ do +something+ now”