Global Dragons’ Den

2009-01-14 20:27:58
|
Marius Ghenea - Global Dragons’ Den

In ziua de Craciun, televiziunea britanica BBC a prezentat o emisiune speciala dedicata “Arenei Leilor” (sau Dragons’ Den, asa cum se numeste in formatul britanic), emsiune care, pe parcursul unei ore, a analizat show-urile TV prezentate sub acest format Sony Pictures in intreaga lume (in prezent sunt 18 tari unde se difuzeaza emisiuni de formatul Arenei Leilor, printre care UK, Canada, Australia, Olanda, Japonia, Finlanda, Rusia, Ucraina, etc. iar numarul lor va creste in 2009, cand va fi lansata chiar si in SUA). Am aflat despre difuzare in mod intamplator de la o prietena din Londra, care mi-a transmis urmatorul mesaj:

Ooh imagine my surprise on Christmas Day of all days, after watching the Queen’s speech on TV – who should loom onto my screen but our favourite Romanian dragon!! What a nice Christmas Surprise!!

Pe YouTube am gasit sectiunea emisiunii in care este prezentata Romania, va invit sa o urmariti chiar aici!

[youtube]HgVwww0xLRY[/youtube]

Comments 35

  1. Excelent! E totusi interesant ca Statele Unite nu au inca un astfel de show… Posibil din cauza ca nu au simtit nevoia… poate pentru ca oricine are o idee de afaceri poate obtine finantare mult mai usor decat in tarile cu o economie in dezvoltare… din pacate timpul nu mi-a mai permis sa urmarez nici o emisiune la televizor si sunt foarte curios cate planuri foarte bune nu obtin finantare datorita crizei economice in care ne aflam?

  2. Este intr-adevar o emisiune educativa, care raspunde nevoii actuale de perfectionare in acest domeniu. Urmaresc emisiunea de cate ori am ocazia (adica daca la ora aceea nu sunt inca la serviciu) si de fiecare data o intrebare a voastra imi ridica noi perspective din care sa imi privesc propria afacere.

    Sper si acest an sa fie bun pentru emisiune si sa aveti candidati pragmatici, realisti, inteligenti care vin cu idei bune de afaceri.

    Cele bune,
    Monica

  3. Iteresant!
    Si sper ca in acest an,la emisiunea Arena Leilor, sa se prezinte persoane care pe langa idei bune, sa aiba si un business plan bine realizat. Spun toate astea, deoarece sunt un fidel telespectator al acestei emisiuni si nu putine sunt situatiile in care cei ce se prezinta in fata dumneavoastra(leilor) nu au nici macar cunostintele de baza din domeniul in care vor sa activeze ca antreprenori. Nu au un plan bine structurat, si nici un studiu de piata minimal legat de nevoile pietei pentru produsul pe care vor sa-l lanseze.
    Dumneavoastra, va urez un nou an plin de evenimente placute!

  4. ce sa mai comentez…m am indragostit da mARIUS Ghenea si de ochii lui superbi….unguroaica

  5. Interesant si f. elocvent Marius. Si la obiect cu varza..

    Ce nu mi-a placut a fost remarca realizatoarei tv care spunea ca in Romania a fost nevoie sa explice oamenilor “chiar si” ce inseamna un investitor. Desi adevarat, probabil ca si in Rusia/etc a trebuit explicat ca investitorul nu apartine in mod obligatoriu de Cosa Nostra. Sau poate sunt eu prea sensibil?

  6. Salut tuturor ! Am participat la Arena Leilor fara sa reusesc sa conving vreun Leu . Ideea mea , o inventie brevetata ,aplicata in domeniul echipamentelor de depozitare , mi-a adus pana acum peste 15.000 de euro de la un singur client , o companie multinationala cu care am contract si la ora actuala.Piata de aplicare a inventiei mele este imensa si costurile de implementare sunt extrem de mici , cu rezultate imediate.Poate tocmai de aceea este si usor de “furat” – adica sa fie utilizata fara plata drepturilor de autor .Acum incerc sa-mi vand inventia. In documentarul de fata sunt in prima secunda , cand imi prezentam macheta inventiei.Oricum sunt un optimist ! LUPTATI-VA PENTRU IDEILE VOASTRE SI VETI REUSI ! Nici un fel de influente din afara nu pot distruge aspiratiile personale ale unui om . Toate cele bune tuturor !

  7. Mda…si sunt inca foarte multi cei care nici nu au auzit de aceasta emisiune!
    Am si eu o intrebare pentru Dl. Ghenea;de fapt e o curiozitate : am citit despre Dvs. ca o prima afacere a fost un fiasco si apoi o perioada ati lucrat intr-o companie de stat. Dar sufletul va statea tot la afaceri pe cont propriu. In acea perioada, daca va mai amintiti, v-ati imaginat vreodata, v-a fost vreodata teama ca nu o sa realizati nimic important in viata?
    A-ti avut momente in care v-a fost teama ca va irositi? A-ti dorit vreodata sa ajungeti aici, unde sunteti?
    Nu de alta, e clar, intreb toate astea pentru ca aici ma aflu eu;si imi doresc sa reusesc sa imi gasesc satisfactia in viata. Deocamdata, am o mica afacere, un service auto, dar imi doresc umpic mai mult,si uneori cred ca nu am sa reusesc. UNEORI, cand ma trezesc cam rau.
    Numai bine!
    Mult succes in viitor!

  8. Post
    Author

    Pentru Lucian: Povestea este un pic altfel, dupa factultate am inceput prin a lucra intr-o companie de stat si acela a fost un fiasco, deoarece nu vedeam perspective profesionale bune. Asa ca am decis sa imi dau demisia, dupa care am inceput propria mea companie si de atunci totul a mers in sus. Asa ca nu stiu cum sa raspund intrebarii tale. Oricum, in mod clar si eu am avut momente de indoiala si semne de intrebare, cred ca ar fi absurd sa ne gandim ca totul merge excelent si ca nu sunt deloc probleme pe parcurs…
    Succes,
    Marius Ghenea.

  9. Draga Marius,Am descoperit fscinanta lume a IT-ului. La inceput am fost panicata,dar fac pasi mici in minuirea mouse-ului si a tastelor. M-am bucurat sa descopar website-ul tau si sa aflu mai mult din preocuparile si gindirea ta de om de afaceri. Invat si ceva geografie din descrierea locurilor pe care le vezi. Scrie te rog si din aceste ultime calatorii. Te urmarim cu gindul si inima in fiecare ceas. Sper sa te intorci cu bine si sa ne vedem curand. Te iubim

  10. cu toate criticile ce i se aduc si cu toate scaparile inerente, eu cred ca aceasta emisiune este unul dintre cele mai bune lucruri ce i s-au putut intampla Romaniei

    am 2 prieteni care au participat la emisiune si au fost refuzati, dar amandoi mi-au spus ca a fost o experienta deosebit de folostioare si, in loc sa-i descurajeze, i-a incurajat si mai mult sda continue, tinand cont si de o parte din sfaturile leilor

    dincolo de partea educativa a emisiunii, cred sincer ca simpla trezire a instinctului antreprenorial in cat mai multi romani va contribui substantial la dezvoltarea economica a tarii

    succes 🙂

  11. Ce-i drept, Romania are nevoie, daca nu neaparat de mai multi oameni de afaceri, macar de mai multi oameni care sa priceapa afacerile.

  12. Buna Marius!
    Scriu acest mesaj deoarece chiar tin neaparat sa cer parerea unui om de la care multi dintre noi am avea ce invata.
    Sunt plecat de doi ani din tara,insa cochetez cu ideea de a face un website BUN in care sa fac publicitate unor cabane-moteluri dintr o zona cu perspective turistice din Romania formata din 4-5 orase. As aloca un buget de 2500 de euro ptr. acest proiect.Doresc sa fac acest website din placere insa cu timpul as vrea sa si castig de pe urma lui datorita faptului ca voi investi in el timp,bani si energie. Crezi ca e o idee buna?Ai putea sa ma ajuti cu niste sfaturi,idei,etc.?
    Presupun ca primesti astfel de mesaje destul de des si probabil te ai cam saturat si cu siguranta nici timpul nu ti permite a raspunzi fiecaruia asa cum se asteapta.
    Oricum, in cazul in care ai citit acest mesaj,eu iti multumesc si as aprecia daca ti ai exprima si o parere in legatura cu ce ti am scris mai sus.(apropo,daca ai face un website despre afaceri,idei,sfaturi colaborari,etc.cu acces doar ptr.membri platitori probabil s ar numara printre siteurile de succes ale comp.tale):).

    Cu respect.
    M.C.

  13. Post
    Author

    Pentru Marius C.:
    Sigur ca daca te gandesti la acest site ca la un hobby, totul este in regula si nu sunt probleme financiare. Dar daca vrei sa faci un business din el, as vedea totusi o mare problema, si anume ca e prea ingust, prea de nisa, pentru a fi interesant si relevant pentru vizitatorii Internet. Mai simplu ar fi sa pui acele informatii intr-un site mai amplu de turism online, poate chiar sa intretii acea sectiune si sa incasezi o parte din publicitatea pe acea sectiune in sistem revenue-sharing. Nu stiu la ce site sa iti recomand sa mergi, dar probabil ca e simplu sa gasesti pe Internet cele mai relevante site-uri romanesti de turism si sa la contactezi…

    Marius Ghenea.

  14. Buna din nou Marius!
    Multumesc pentru raspunsul promt si mai ales ptr.sfatul tau.Cu siguranta ai dreptate si trebuie sa ma gandesc la ceva,sa adaug ceva in plus.
    Ce parere ai daca as adauga si o sectiune despre tot ce au nevoie sau mai bine zis despre ce i ar interesa pe proprietarii de cabane cat si pe cei care sunt interesati sa cumpere sau sa construiasca una(autorizatii,furnizori ptr.diverse servicii si produse caracteristice cum ar fi fose septice,centrale termice,echipament sportiv ptr.iarna etc.)?
    Multumesc,
    M.C.

  15. Post
    Author

    Marius, sincer nu cred ca merge prea bine, deoarece se amesteca o tinta B2B cu una B2C, insa deja facem consultanta de business pe blog, ori eu nu sunt business-consultant, asa ca nu stiu daca este forumul potrivit sau daca eu sunt persoana potrivita sa dea asemenea sfaturi.
    Orice ai decide, iti doresc succes!
    Marius Ghenea.

  16. Salut Marius!
    Cate dintre start-up-urile care au primit finantare de la investitorii (leii) din cadrul emisiunii, au si reusit sa confirme? Exista date in acest sens?

  17. “Ooh imagine my surprise on Christmas Day of all days, after watching the Queen’s speech on TV” … o sa fiu putin rautacios( 🙂 )…imi si imaginez cu tot englezu arde de nerabdare sa vada la TV discurusul reginei tocmai de Craciun…GOD SAVE THE QUEEN

  18. Post
    Author

    Pentru Ciprian: Cu scuze pentru feedback-ul foarte intarziat, eu personal pot sa confirm ca doua asemenea proiecte au fost demarate de mine impreuna cu antreprenorii din Arena Leilor (unul dintre ele devenind deja profitabil in al doilea an de activitate). Nu pot insa vorbi si in numele celorlalti colegi din Arena, iar o statistica pe totalul proiectelor prezentate in Arena Leilor nu cred ca exista. Oricum, estimez ca si noi in Romania suntem la un nivel apropiat de cel realizat in Marea Britanie de Dragons’ Den, unde nu mai mult de doua proiecte din zece semnate in Arena au fost finalizate. Restul s-au blocat in diverse etape, in principal din partea neconcordantelor foarte mari dintre planurile si cifrele prezentate in Arena si cele reale, obtinute ulterior de “Lei” in procesul normal de due-diligence ulterior (adica analiza detaliata a planului, care nu se poate face de catre investitor decat dupa acordul principial dat in Arena pe respectivul proiect).

  19. Am si eu o intrebare la care sper sa primesc un scurt raspuns deoarece mi se pare destul de importanta…
    Citim periodic stiri despre diverse acte ilegale comise de oameni de afaceri, ce duc la anchete care dezvaluie ulterior diverse legaturi mai mult sau mai putin ‘dubioase’ intre acestia si alti oameni de afaceri, sau chiar indivizi din lumea interlopa si poate chiar mai rau, persoane ‘sus-puse’ din diverse institutii politice, administrative, etc.
    Ati sustinut de multe ori ca faceti parte din categoria oamenilor de afaceri care prefera sa desfasoare actiuni legale in cadrul business-urilor pe care le detin, ca si ceilalti ‘colegi’ de emisiune (“Arena leilor”). Ca o persoana foarte cunoscuta, asa cum sunteti, cat de greu este pentru un mare business man sa evite astfel de “relatii dubioase”, in care ar putea ‘intra’ mai mult sau mai putin voit…? Va multumesc.

  20. Post
    Author

    Pentru Justin: daca ne referim la relatii cu interlopi, cred ca numai o persoana care apartine, intr-un fel sau in altul, lumii interlope, poate mentine legaturi cu lumea interlopa. Eu m-am nascut dintr-o familie destul de normala, mama profesoara si tatal inginer, intr-un oras de provincie, asa ca am fost departe de asemenea influente. Aici vorbim, in opinia mea, despre falsi oameni de afaceri, oameni care si-au facut banii prin furt, escrocherii, violenta, trafic de persoane, etc. utilizand parghiile puse la dispozitie de acesti interlopi. Ce e drept, din pacate asa arata unii dintre milionarii romani in acest moment, dar nu cred ca e o caracteristica generala a oamenilor de afaceri de la noi, acestea sunt doar niste rezultate “originale” si “manelistice” ale dezvoltarii capitaliste in Romania.
    Daca vorbim despre oameni de afaceri care au relatii dubioase cu persoane din administratia de stat, care prin acte de coruptie aduc afaceri banoase unor afaceristi din mediul privat, aici e foarte simplu sa eviti contaminarea, pentru ca e suficient sa nu intri in asemenea relatii, nimic mai mult.
    La intrebarea daca se poate intampla ca fie si fara voie sa fii pus in legatura cu asemenea relatii dubioase, cred ca se poate intampla, fie din eroare, fie cu rea intentie din partea cuiva, dar e un risc pe care orice om cinstit si-l asuma, daca stie ca nu are nimic pe constiinta.

    Marius Ghenea.

  21. Am intalnit multe abordari de genul “Intotdeauna sa alergi pentru primul loc”, “Intotdeauna sa iti propui atingerea rezultatelor maxim posibile”, etc. Cat de eficiente credeti ca sunt astfel de concepte in viata de zi cu zi, atat in planul afacerilor cat si in viata, in general? Perfectiune nu exista si niciun om nu poate ajunge la maxim in chiar toate lucrurile pe care si le propune, oricat de importante ar fi acelea (cel putin asa este parerea mea, corectati-ma, va rog, daca gresesc). Urmati astfel de “modele” sau sunteti adeptul unora mai moderate, prin acceptarea propriilor limitari (cu tot efortul depus) pentru unele variabile si a compensarii tuturor rezultatelor astfel incat sa obtineti o medie maxima? Sau poate… cea mai buna cale este alegerea celor mai importante 3-4 elemente, maximizarea unuia dintre ele si mentinerea celorlalte la un nivel cel putin mediu (parca pe la Kotler am citit odata asa ceva, sper sa nu gresesc…)? Care este parerea dumneavoastra si care dintre aceste variante credeti ca este cea mai in masura sa caracterizeze evolutia dumneavoastra? Va multumesc.

  22. Post
    Author

    Competitia este buna, pentru ca stimuleaza perfectionarea, determinarea, autodepasirea. Sa fii pe primul loc inseamna sa dai un exemplu, iar oamenii, ca si companiile, functioneaza si pe puterea exemplului. Dar sunt doua probleme mari cu acest “primul loc”: multi nu ajung niciodata pe primul loc, si in plus, chiar cei care ajung acolo, nu stau acolo decat un interval limitat de timp. Insa daca nu tintesti sus, e posibil sa ajungi foarte jos…

    Marius Ghenea.

  23. Mi-a placut foarte mult, la inceput, Arena Leilor, si chiar am vrut sa particip cu 2 proiecte (cu mare grad de originalitate 🙂 ); dar m-am cam “desumflat” dupa cum am vazut ca evolueaza spectacolul in editiile urmatoare. Nu mi-a placut deloc modalitatea in care sunt tratati deseori participantii. E normal ca – unii – sa aiba emotii, sa nu aiba poate nici notiuni de baza despre afaceri, si e si normal – ca altfel nu ar mai fi venit sa-i ajute cineva. Dar nu ma asteptam sa fie totusi tratati cu o asa aroganta de “lei”. E un fel de-a spune “noi suntem sus iar voi jos, si nu veti ajunge aici” sau o fi vreo lectie despre jungla capitalismului: traieste cine poate inghiti si calca in picioare? Prima varianta ma duce la ideea ca nici “leii” n-au tras prea tare ca sa ajunga unde sunt (d.p.d.v. financiar, doar) – poate au avut doar destul tupeu, sau poate o matusa…. Cine munceste mult nu are cum sa-i trateze asa pe cei care vor sa razbata, sau poate doar sa supravietuiasca decent.
    A doua varianta o vedem la stiri, asa ca nu este o noutate.
    Pentru mine acesta a fost motivul pentru care trec in fuga peste emisiunea voastra – nu de alta, dar trag din greu sa-mi fac singur viitorul pentru familie, si-s cam satul de atotstiitori aroganti.
    Din cand in cand mai opresc 1 minut si la voi, poate ca se va schimba ceva.

  24. Post
    Author

    Pentru Doru: e foarte posibil ca in anumite situatii, leii sa fi tratat candidatii intr-un mod nepotrivit, dar in niciun caz aceasta nu a fost o regula, ci poate doar o mica exceptie, circumstantiata si de stress-ul suportat nu doar de candidati, ci si de lei (un candidat vine in platou doar o singura data, pentru 15-20 minute, in timp ce pentru lei, fiecare filmare dureaza o zi intreaga, de dimineata pana seara, deoarece se filmeaza continuu, cu numerosi candidati). Oricum, eu mi-am cerut scuze, chiar si ulterior filmarilor, in situatiile cand asemenea exceptii au aparut. Numerosi candidati care au participat in Arena au venit ulterior si mi-au multumit, chiar daca nu au avut castig de cauza in Arena, pentru faptul ca au invatat ceva in Arena (opiniile unora dintre ei se gasesc chiar si in comentarii pe acest blog).

    Te asigur ca orice antreprenor ADEVARAT, CINSTIT si PREGATIT care a venit in arena pentru solicitarea unei FINANTARI REALE si JUSTIFICATE, a fost tratat cu multa atentie, intelegere si respect. Din pacate, putini candidati au intrunit pana acum aceste criterii. Cei care au venit insa nepregatiti sau care au venit in Arena cu intentii necinstite (sa isi faca reclama, sa ii vada familia la TV, sa insele macar unul dintre “lei” cu informatii false despre afacerea lor in speranta ca vor primi banii pusi in joc), au fost subiectul unei atitudini mult mai dure a “leilor”, pe buna dreptate!

    Daca imi dai un singur exemplu de candidat valoros, care a venit in Arena cu un plan corect si cu o prezentare buna si a fost tratat cu aroganta, eu imi voi cere scuze! Si chiar si pentru acesti candidati foarte valorosi (dintre care unii, foarte important, CHIAR AU PRIMIT FINANTARE DE LA MINE!), un “test al stress-ului” este foarte util, asa ca in multe cazuri, ceea ce un telespectator grabit poate interpreta drept “aroganta” (poate chiar asa se vede pe micul ecran) era de multe ori un asemenea exercitiu necesar, pentru a vedea cum raspunde candidatul in conditii de stress la o provocare de business: in functie de raspunsul acestuia (cat de spontan, cat de corect, daca reactioneaza la o “aroganta” tot cu o aroganta sau daca incearca sa fie prudent), poti intelege mai bine cum va rezista la provocarile reale cu care se va confrunta atunci cand va conduce acel business in care tu ai investit.

    In plus, e greu pentru oricare dintre lei sa analizeze in amanunt un plan de afaceri in 15-20 minute, cat era timpul alocat in Arena, in lumina reflectoarelor, pentru fiecare candidat. Cu atat mai greu ar putea fi, mi-e teama, pentru tine, sa analizezi cine are dreptate sau daca atitudinea este nepotrivita, uitandu-te la emisiune cate un minut, din cand in cand. Dar de pe margine, ne pricepem cu totii foarte bine, mai ales aici in Romania, si la fotbal, si la afaceri, si la multe alte lucruri. De asta ne si uitam atat de mult la televizor (romanii sunt cei mai mari “consumatori” de televiziune din intreaga europa!). Mai greu este cand trebuie sa si facem noi insine ceva, cu adevarat…

    Marius Ghenea.

  25. Pentru Doru:

    Modul “arogant” pe care probabil l-ai vazut in arena este amplificat de mult mai multe ori in Dragons Den, asta face audienta sau cel putin e nevoie de putin branding de acest fel, asadar pot intelege atitudinea – e fair!

  26. Sper ca nu candidatii sunt de vina pentru modul/timpul in care se filmeaza emisiunea. S-ar putea ca “morcovul” 🙂 lor sa fi crescut in ultima luna cat s-au pregatit (daca) pt. intalnirea cu voi – pentru ei e mai mare stresul, decat acea zi petrecuta de lei la filmari, sau acele 15 min pe scena. E si asta un alt unghi de vedere, nu?
    Ma intreb iar: daca era un antreprenor “ADEVARAT, CINSTIT si PREGATIT”, mai venea la voi?
    Daca a fost cazul sa fie tratati mai “dur”, din varii motive, nu se putea face pe un ton profesional – trebuiau judecati pe viu si pusi la zid? Cred ca sunt destui astfel incat sa se faca o preselectie inainte de emisiune; dar poate ca asa nu ar mai face rating emisiunea.
    E bine daca in 15 min le evaluati afacerea si le faceti si un “test de stres” (ca n-or fi avand). Poate ca Iustin Capra sau Coanda nu l-ar fi trecut, dar Becali/Vadim sigur. Va dau dreptate : asta e societatea in care traim, cu antreprenori care se folosesc de inteligenta celor care n-au destul tupeu (sper sa nu fiu inteles gresit – sunt multe exceptii de la aceasta regula) ca sa reuseasca d.p.d.v financiar.
    Cred cam fost inteles gresit – am urmarit emisiunile complet, pana la un moment dat. ACUM ma uit numai cate 1 min, si schimb deoarece nu vad schimbarea. Prefer sa le urmaresc pe cele din alte tari, pe YouTube.
    Va multumesc ca m-ati postat si pe mine “pe margine” desi nu urmaresc nici fotbal si nici sa devin un specialist in afaceri. Fac parte dintre acei care se multumesc si cu mai putin bani atat timp cat ceea ce fac le aduce o mare satisfactie sufleteasca (va mai aduceti aminte cum era, sau atunci priveati de pe margine asa ceva?). Imi pare rau ca nu fac parte nici din acei romani consumatori de TV, am mai spus ca n-am timp – fac ceva ce ma pasioneaza cu ADEVARAT si intodeauna am incercat sa-i ajut si invat si pe altii (fara plata).
    Pentru Scorpiono:
    Inteleg foarte bine aceasta politica de marketing, dar nu inseamna ca o si accept. Ar trebui sa stam toti pe OTV, sau la Acces Direct (parca), si sa ne lasam hipnotizati de TV? Prefer sa las tunner-ul TV deschis intr-un colt si sa-l maesc doar cand e ceva interesant. Mai des ma satur si-l inchid. “Pace inventatorilor Internetului” si norocul lor ca au facut-o din placere si ca nu au fost sa-si prezinte ideea la Arena leilor 🙂

    Abia astept, probabil peste cativa ani – daca va exista – un raport despre realizarile celor acceptati/respinsi la aceasta emisiune. Vred ca o sa fie la Surprize-surprize

  27. Post
    Author

    Pentru Doru: Din nou, imi pare rau daca emisiunea nu se ridica la inaltimea asteptarilor tale, sau daca prestatia mea nu ti s-a parut una de calitate. Primim foarte mult feedback pentru prezenta in Arena, majoritatea pozitiv, dar si un feedback critic este intotdeauna util. Eu personal nu am controlul formatului si nici al productiei, care este o licenta Sony Pictures a Televiziunii Romane, insa pot transmite mai departe acest feedback colegilor si producatorilor, pentru care iti multumesc inca o data.
    Sarbatori Fericite,
    Marius Ghenea.

  28. Pentru DORU : sunt un participant la Arena Leilor ,fara sa fi reusit sa conving. Dar nu consider ca am fost tratat cu superioritate , malitiozitate , de catre lei . Pur si simplu inventia mea nu i-a convins pe Lei . Nu m-am suparat. Asta este ! Dar acum sunt in tratative cu cel mai mare producator de produse lactate din Europa ( si al treilea pe plan mondial) pentru preluarea de catre ei a inventiei mele ! Asa e viata ! Numai bine tuturor ! Luptati-va cu toata taria pentru realizarea ideilor voastre !Nimic nu va poate opri in drumul spre reusita ! Cu bine , Andrei

  29. Buna ziua,
    Multumesc pentru raspunsurile primite anterior.
    Am citit pe site despre literatura preferata, despre ceasurile de marca preferate, despre faptul ca va place sa calatoriti mult, etc.
    Ce nu am vazut nicaieri… despre lucrurile “tipice” la care se gandesc oamenii ( romanii 🙂 ) atunci cand citesc despre un milionar… daca puteti sa imi raspundeti, ca o curiozitate… ce tip (marca, model/e) de masina preferati si ce fel de casa ?
    Va multumesc anticipat…

  30. Post
    Author
  31. Buna ziua,

    Cand vorbim despre oameni de afaceri vorbim despre organizare, pragmatism, precizie, ratiune, etc. In aceste conditii, arta, cultura, mai au vreo semnificatie personala ? Se mai poate vorbi despre o “placere neinteresata” din acest punct de vedere ? Atunci cand cineva incearca sa analizeze si sa controleze complet toate variabilele din jurul sau, se mai poate lasa “prada” unui astfel de “sentiment” sau “emotie” ? Si daca vi se mai intampla vreodata asa ceva, il opriti pentru ca nu este tocmai util/productiv sau va oferiti un scurt moment de eliberare ? Va multumesc.

  32. … continuarea intrebarii anterioare… vorbind despre cea mai “comuna” forma de arta ca fiind muzica, aveti un artist, un gen de muzica sau o piesa preferata ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *