De 15 ani fac parte din Clubul CAESAR si m-am bucurat sa observ in toata aceasta perioada cat de frumos a crescut acest Club si calitatea publicatiilor sale. De aceea am imbratisat cu entuziasm invitatia CAESAR de a “pregati” o revista cu pasiunile mele, o revista in care sa povestesc despre experiente frumoase, calatorii si provocari din viata profesionala.
Asa cum am spus-o de multe ori, cel mai mult imi place sa calatoresc. Si mereu incerc sa imbin calatoriile cu experiente unice si practicarea sporturilor mele preferate. Pentru ca tot suntem in anotimpul rece, voi incepe prin a povesti despre cele mai frumoase locuri unde am fost la schi.
In ceea ce priveste destinatiile europene de schi, multi avem preferintele noastre iar Elvetia este in general asociata cu statiunile de lux: Zermatt , St. Moritz, Crans Montana, Verbier sau Gstaad, daca vreti sa vedeti multe celebritati, mai ales de peste ocean. Dar nu despre destinatii de schi europene vreau sa vorbesc, m-am gandit ca ar fi interesant sa vedem ce optiuni de schi avem in Lumea Noua, atat in sezonul de iarna (Statele Unite, Canada), cat si in sezonul de vara (Chile, Argentina, Australia sau Noua Zeelanda).
In ceea ce priveste SUA, exista acolo mult mai multe optiuni pentru schi decat ne-am putea imagina, numai in New Yor sunt spre exemplu peste 40 statiuni de schi (nu, nu in oras, desigur, ci in ceea ce americanii numesc upstate New York, adica zona muntoasa din nordul statului, catre granita canadiana). Prima zona importanta de schi este la numai doua ore si ceva de oras, in muntii Catskills, dar nefiind munti foarte inalti, calitatea schiului nu este cea mai buna. Asa ca mai bine mergeti inca doua ore catre muntii Adirondak (la granita dintre SUA si Canada), acolo unde, printre alte statiuni frumoase de schi, gasiti si Lake Placid, locul uneia dintre Olimpadele de iarna. Whiteface Lodge este unul dintre cele mai bune hoteluri de acolo, de fapt Whiteface Mountain (zona schiabila de acolo) are diferente de nivel verticale de peste o mie de metri si expunere pe versant nordic, ceea ce o face excelenta in sezonul de schi, dar este o zona foarte frumoasa si in timpul verii, mai ales pe malul lacului.
In partea de vest, desigur este vechea disputa dintre doua statiuni de schi din Colorado, Aspen si Vail, eu personal as alege Vail (am fost in ambele, asa cum am fost si in New Yok si Vermont), ambele statiuni de schi sunt foarte populare, ambele la vreo 2 ore cu masina de Denver (Telluride, tot in Colorado, este de asemenea o statiune frumoasa, din cate am inteles, dar mult mai departe, la aproape 7 ore de Denver International). Vail are un domeniu schiabil mai mare, e mai aerisit, are night-life peste Aspen, care ramane mai traditional si mai „celebru” mai curand pentru turistii overseas. Pentru Vail, probabil cel mai frumos hotel este Ritz Carlton din Beaver Creek, la vreo 10 mile de zona de schi. Pentru tot ce inseamna statiuni de schi din Statele Unite (ca si in alte zone turistice), nu uitati insa ca acolo lux inseamna doar putin peste standard, majoritatea hotelurilor sunt cat se poate de banale si utilitare, in general retele americane tipice lipsite de stilul european sau asiatic al ospitalitatii.
Mergand spre America de Sud, in Chile am aterizat la Santiago de Chile si, dupa 2 ore de condus de la aeroport, am ajuns la Portillo, una dintre cele mai buna statiuni de schi din Chile si din regiune, in Anzi. Se schiaza de la peste 3300m, hoteluri sunt pana aproape de 3 mii de metri inaltime, iar Aconcagua, cel mai inalt munte din emisfera vestica se vede de pe partie. Perioada considerata sezon acolo este din iunie pana in octombrie, perioada in care vin acolo multi schiori din America de Nord, in cautare de zapada din emisfera sudica, unde vara este de fapt iarna.
La final, cateva cuvinte despre Turoa si Whakapapa, cele doua statiuni de schi din insula de nord in Noua Zeelanda. Sunt la distanta aproape egala de Aukland si Wellington, ca. 4 ore de mers cu masina, in zona lacului Taupo si a muntelui vulcanic Ruapehu, cu inaltimea maxima la aproape 2800m. Nu am ajuns in insula de sud, unde desigur sunt si munti mai inalti, si zapada mai multa, tinand cont de latitudinea mai aproape de zona sub-polara, insa cele doua statiuni din nord (foarte aproape una de cealalta) din insula de nord au zapada foarte buna pana in luna octombrie (octombrie la antipozi este echivalentul climatic al lunii aprilie in Europa). O zona minunata nu doar pentru schi, dar si pentru tot felul de alte activitati outdoor, atat iarna, cat si vara. Oportunitati interesante pentru heli-skiing, dar si pentru alte calatorii cu helicopterul in zona.
(articolul integral poate fi citit in cel mai recent numar al revistei CAESAR)