De la inceputul acestei crize, primele lucruri la care m-am gandit pentru companiile in care ma implic au fost angajatii, continuitatea de business si la final, dar nu in cele din urma, cum putem ajuta si noi pentru atenuarea efectelor acestei crize. Problemele angajatilor sunt cele mai importante si in acelasi timp cele mai dificile, mai ales cand, pentru moment, angajatorii sunt lasati singuri de guvern in aceasta perioada critica.
Angajatii de la stat isi primesc salariile, pensionarii isi primesc pensile, copiii isi primesc alocatiile, cei fara ocupatie isi primesc ajutoarele sociale, totul 100%, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat in Romania sau in lume. Dar cand este vorba despre cei care muncesc cel mai mult pentru a genera resursele economice si financiare necesare, respectiv angajatii din mediul privat, acestia sunt abandonati de stat, fie pe cheltuiala angajatorilor, fie cu niste mult prea modeste contributii ale statului. Ati vazut probabil conditiile: numai pe perioada de urgenta (criza va dura evident mult mai mult) si oricum maxim “75% din 75% din salariul mediu” si oricum cu decontare candva mai spre perioada de vara, in timp ce problema este chiar acum!
Este o situatie ridicola, as propune in aceste conditii sa fie si toate salariile guvernamentale micsorate pana la 75% din salariul mediu pe economie, la fel presedinte, parlamentari si orice alte salarii ale persoanelor care decid pentru santatatea, viata si business-urile noastre, in aceste zile, poate inteleg si ei mai bine problema reala: este nevoie de interventie rapida si masiva a statului, altfel Romania risca nu doar sa treaca printr-o criza profunda, dar si sa ramana decisiv in urma dupa criza, la mare distanta de majoritatea statelor UE, care iau masuri economice mult mai ample si mai curajoase.
Trecand la o doua problema, continuitatea business-ului in aceasta perioada, sunt foarte multe de spus si am incercat sa luam rapid masurile necesare, chiar am mentionat aceste lucruri intr-un articol de zilele trecute.
Insa in toata aceasta situatie grava, noi, companiile, putem evident sa si ajutam, incepand de la sume de bani sau echipamente care sunt puse impreuna si donate catre spitale si oriunde acolo unde este nevoie (SmartBill, compania de cloud accounting din Sibiu in care investim a anuntat deja donatii atat din partea companiei, cat si din partea angajatilor, din propriile salariii, intr-o actiune care a mobilizat intreg orasul Sibiu, aratand o comunitate generoasa si solidara, acolo in inima Transilvaniei) dar putem si sa ajutam acum prin identificarea resurselor neutilizate din companie, pe care le-am putea folosi pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei. Tot SmartBill a lansat saptamana trecut o petitie online care a fost deja semnata de zeci de mii de companii antreprenoriale din Romania, adresata guernului Romaniei cu solicitarea unor masuri mai radicale in aceasta perioada de criza, atat cele care tin de distantarea sociala, dar si cele care tin de sustinerea economica a mediului privat in aceasta perioada, mai ales ca companiilor mici si mijlocii, care vor fi cele mai afectate.
Chiar acum colegii de la 123FormBuilder (o companie din TIimisoara in care am investit acum 4 ani si care vinde software numai in piete internationale) au lansat un instrument simplu de completare online a formularelor de deplasare a persoanelor fizice in situatia noii ordonante militare care limiteaza aceste deplasari (este un instrument gratuit, il poate utiliza oricine, il gasiti aici).
Omniconvert, o alta companie in care am investit, lucreaza in prezent la dezvoltarea unei tehnologii gratuite pentru magazinele si business-urile de servicii traditionale care migreaza online pentru ca au fost afectate de ordonantele din ultima perioada si de criza coronavirus in general.
Elefant.ro, una dintre cele mai mari platforme de e-commerce din Romania incearca sa isi extinda gama de produse existente, aducand clientilor sai produse sanitare si de igiena, pentru a veni in sprijinul populatiei, in aceste momente in care astfel de produse au disparut aproape complet din magazinele offline.
AvocatNet, o companie in care am investit cu mai multi ani in urma, ofera informatii la zi despre subiectele cele mai importante pentru cititori si a lansat de asemenea si o platforma cu cursuri si alte programe online, foarte utile atat pentru cei care acum sunt fortati sa stea in casa, cat si pentru creatorii de continut si de programe educationale care acum nu se mai pot desfasura in formatul clasic, offline si trebuie sa se mute rapid pe Internet.
SmartDreamers, companie din domeniul HR Tech, lucreaza cu clientii sai importanti din zona de retail, logistica sau tehnologie, pentru a ii ajuta pe acestia in comunicarea cu angajatii si potentialii angajati in aceste conditii dificile (in special pentru faptul ca in aceste domenii exista profesii numeroase unde angajatii nu pot migra spre munca de acasa sau tele-munca, avand pe de alta parte nevoie de protectie si sprijin, in aceste momente cand si ei sunt expusi zi de zi).
Vola.ro, cea mai mare agentie online de travel din Romania, ea insasi intr-o situatie grea din cauza coronavirus, a ajutat romanii sa aiba informatiile necesare pentru transportul aerian si a asistat la repatrierea unor grupuri de romani catre tara in ultima perioada, din zonele cele mai afectate de coronavirus, cum ar fi Italia sau Spania.
Hai sa ne gandim fiecare ce putem face, cu ce putem contribui, in aceasta perioada, resursele comunitatii sunt intotdeauna mult mai mari decat ne imaginam, sa nu le lasam sa ramana neutilizate, doar pentru ca trebuie sa pastram distanta sociala!
Marius