Am vazut zilele trecute o discutie la televiziune (problema cu lucrul de acasa este ca suntem mult mai expusi la continutul de proasta calitate de la TV) ca una dintre primele modificari de taxare in economia romaneasca va fi intoarcerea de la impozitul pe venit la impozitul pe profit, in aceasta perioada de criza. Evident, in ideea unor incasari mai mari la bugetul de stat. Prima intrebare ar fi, care profit?? In aceasta perioada, cel putin pentru companiile mici si mijlocii, cu foarte putine exceptii, nu se mai pune problema unui an 2020 profitabil. Se pune problema daca si cum vor supravietui pe pierdere, acestui an de mare cumpana, afacerile mici si medii antreprenoriale din Romania.
Asa cum circula un meme pe social media, ar fi excelent sa putem da “uninstall” la 2020 cu totul si sa il reluam de la zero, fara noul coronavirus! In aceste conditii, oricat de mic ar fi impozitul pe venitul companiilor mici, sigur va fi mai mare decat zero! Din pacate, cei care vehiculeaza asemenea idei sunt uneori, cel putin pe hartie, chiar specialisti pe zona economica si financiara, unii cocotati in pozitii de influenta pe langa gruvern sau presedintie, asa ca ne putem astepta, si in continuare, la multe decizii gresite, pe plan economic, in Romania. Intr-o perioada economica normala, asemenea decizii gresite ar afecta profitabilitatea sau nivelul de succes al afacerilor si prosperitatea comunitatilor in care acestea actioneaza. Intr-o perioada ca acum insa, intr-o criza profunda, deciziile economice proaste duc la disparitia pur si simplu a acelorasi afaceri, cu consecinte extrem de grave pentru intreg ecosistemul economic din Romania.
Mai departe, putem vorbi despre tot felul de alte taxe care ar putea fi modificate (a se citi “marite”) pentru afacerile din Romania, dar in conditiile in care, repet, cu foarte putine exceptii, acestea lupta acum sa ramana in viata, chiar amanand de la plata taxele actuale (mai mici sau mai mari cum sunt ele acum). Mariri de taxe pentru business in aceasta perioada ar insemna o interventie pro-ciclica intr-o criza fara precedent in Romania si in lume, adica masuri care nu vor face decat sa adanceasca spirala indreptata in jos a recesiunii si a crizei care va urma la noi. Fara sa fiu neaparat un adept al lui gandirii keynesiene, desi in aceasta perioada chiar cred ca este nevoie de interventie a statului si vedem interventii majore, speram salvatoare, in multe state UE si din alte parti ale lumii, adoptarea de catre stat a unor masuri pro-ciclice ar fi o greseale de proportii istorice pentru Romania, acum!