1 aprilie, 1 milion de noi someri: o situatie extrem de grava!

2020-04-02 00:00:25
|
Marius Ghenea - 1 aprilie, 1 milion de noi someri: o situatie extrem de grava!

Pe 1 aprilie, numarul contractelor de munca suspendate sau incetate a ajuns in Romania la aproape un milion. Da, as fi vrut ca asta sa fie o gluma de 1 Aprilie, dar nu este! E o realitate dura a situatiei economice din Romania, in acest moment.

Ca sa nu fie neclaritati, vorbim numai despre acei angajatori care au fost suficient de grabiti sau de afectati de criza covid19, incat sa depuna incetarile de contracte fix pe 1 aprilie, prima zi in care acest lucru putea fi facut conform cu recenta ordonanta pentru subventionarea somajului tehnic. Trebuie insa sa intelegem ca vor urma alte multe suspendari de contracte maine, poimaine si in zilele urmatoare.

Estimez ca impactul economic va lovi, in urmatorul val, multe alte companii care nu au fost afectate direct sau indirect in prima perioada si care inca nu au apelat la reducerea personalului, dar vor trebui sa o faca in curand. Astfel vom vedea, din pacate, cresteri si dupa primul val, situatie in care cifra de 1.5 milioane pe care am avansat-o zilele trecute pare sa fie deja destul de optimista. Iar 1.5 milioane de noi someri ar insemna aproape o tremie din forta de munca activa din mediul privat, sau un pic mai mult decat toti angajatii din sistemul public din acest moment!

O problema importanta acum, atat pentru toti acesti angajatori, cat mai ales pentru angajatii lor, este ce se intampla luna urmatoare? Deocamdata, nici mediul privat nu are o solutie, deoarece e greu de crezut ca business-urile care au cazut acum, vor reveni peste o luna si vor reveni la acelasi nivel, dar nici guvernul nu ofera o solutie in continuare.

Noi, antreprenorii din Romania, am cerut o perioada mai lunga de subventie, respectiv minim trei luni, deoarece e clar ca un angajator care trimite acum in somaj tehnic angajatii, nu va avea nevoie de ei imediat dupa cele 30 zile, sau in orice caz, e posibil sa nu mai aiba nevoie de toti. Una dintre ipotezele de lucru este aceea ca oricum si starea de urgenta se va prelungi cu inca 2 luni, tinand cont ca au trecut deja aproape 3 saptamani si inca nici nu am intrat in faza unei cresteri exponentiale a numarului de infectati si de decese, faza care va urma cu siguranta si in Romania: s-a intamplat in Italia, s-a intamplat in Spania, se intampla chiar si in SUA, de ce am crede ca nu s-ar intampla in Romania? Asa ca, daca intr-adevar vor fi prelungiri ale starii de urgenta pana in jurul datei de 1 iunie, guvernul va trebui probabil sa extinda si perioada de subventie a somajului tehnic, posibil in aceleasi conditii ca cele de azi (desi asta ramane de vazut in practica).

De fapt, situatia este asemanatoare ca intreaga situatie actuala in care toti suntem pusi intr-un anumit tip de izolare, dar nimeni nu stie (sau oricum nimeni nu ne spune) ce se va intampla dupa ce starea de urgenta si auto-izolarea se vor fi terminat? Ce facem, daca peste 1-2 luni sau oricand aceasta situatie se termina, iesim din nou pe strada? Nu cumva nu vom fi in niciun fel imunizati si va aparea, abia atunci, o infectare in masa a populatiei?

E clar ca vaccinuri sau tratamente eficiente si aprobate de autoritati (adica testate suficent de mult incat sa stim ca nu vor genera efecte secundare majore) nu vor aparea inainte de finalul anului 2020 sau chiar in 2021: ce facem, stam cu totii in izolare pana atunci? Ar fi imposibil, atat din perspectiva psihologica (oamenii ar innebuni, in majoritate!) cat si din cea economica (nu vom mai avea resursele financiare necesare pentru subzistenta). In plus, iesirea din aceasta carantina va fi facuta pe etape, in functie de clasele sociale, iar paturile sarace, dar si tarile sarace in ansamblu, vor rezista mult mai putin in izolare. Sigur ca un miliardar va putea sta in izolare ani de zile fara probleme, mai ales daca are o casa care se intinde pe mai multe hectare (sau, cu o jumatate de gluma, pe “mai multe fuse orare”), sau daca se izoleaza pe propriul yacht de 100 picioare lungime, dar ce fac oamenii cu venituri mici, ce fac cei care oricum stau inghesuiti multe persoane intr-o locuinta foarte mica (situatie comuna in tarile subdezvoltate) sau care pur si simplu nu au o casa?

Bill Gates, mi-a placut discursul tau de zilele trecute, dar numai pana la un punct: in realitate, nu avem solutii pentru cei saraci, posibil sa vedem din nou o criza de sanatate inegala in care, pana la urma, desi vedem virusul la Printul Charles, Printul Albert de Monaco sau Boris Johnoson Premierul britanic, bogatii lumii vor scapa fara vreo problema majora, in timp ce tari intregi, mai ales in regiunile cele mai sarace ale lumii, ar putea fi devastate de contagiune: in continuare sunt 3 miliarde de oameni pe planeta care nu au acces la apa curenta, deci nu au acces la cel putin unul dintre ingredientele “magice” de lupta impotriva coronavirus, apa si sapunul!

Marius

(Photo credit: evz.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *