Dell – Best in Show cu noua serie XPS 13

2020-12-11 12:12:21
|
Marius Ghenea - Dell – Best in Show cu noua serie XPS 13

Scriu acest articol pornind de la o interesanta provocare lansata recent de Dell, aceea de a expune cateva momente cheie din povestea mea de viata si de business. Atat eu cat si fiul meu cel mare, acum in ultimul an de liceu, suntem de mai multi ani utilizatori de Dell XPS, care este acum “Best in Show” cu noua serie XPS 13.

Fiecare final de an e un moment de bilant, iar pentru mine, in mod special, acest final de an este important, deoarece tocmai am lansat al doilea fond de tech-growth-capital, Catalyst Romania Fund II, un fond cu o capitalizare estimata de peste 40 milioane euro, care va investi in companii tinere de tehnologie, din Romania si din alte tari ale Europei de Est.

La peste 25 ani de la intrarea mea in viata de business, un astfel de eveniment ma face sa ma gandesc nu numai la acest fond de investitii, dar si la toti pasii care m-au adus aici, la toate deciziile pe care le-am luat si la toate momentele de cotitura prin care, ca si alti oameni, am trecut in aceste cateva decenii. Probabil prima decizie importanta care avea sa ma ajute sa intru pe aceasta directie profesionala a fost una mai putin potrivita, aceea de a ma angaja, la inceputul anilor ’90, imediat dupa terminarea facultatii, intr-o companie de stat. Faptul ca nu ma regaseam in acel mediu prafuit al intreprinderilor de stat din anii imediat dupa Revolutia din ’89, m-a ajutat sa inteleg mai bine ce imi doresc cu adevarat: voiam sa fiu antreprenor (nu cred ca stiam atunci foarte bine definitia acestui cuvant, dar stiam ca vreau sa imi decid singur viitorul personal si profesional, nu sa mi-l decida altii).

Iata cum decizii gresite pot sa te duca de fapt pe drumul cel bun, in special daca stii sa inveti din greseli. Apoi a venit momentul cu adevarat important in care m-am reintalnit cu doi colegi de facultate si am decis, impreuna, sa fondam prima noastra companie, sa incepem prima noastra afacere. Iar apoi decizia grea, luata dupa cateva nopti de nesomn, de a-mi da demisia din job-ul caldut de la intreprinderea de stat, pentru a ma putea dedica 100% afacerii antreprenoriale, alaturi de ceilalti co-fondatori. Business-ul nostru de atunci, o afacere de tip “garage PC assembly”, era in mod interesant oarecum asemanator ca model cu startup-ul de la finalul anilor ’80 din SUA, care urma sa devina lider de piata pe calculatoare personale vandute pe modelul direct de business: Dell Computers. La inceput nici nu ne-am dat seama ca puteam sa vedem astfel de modele in piata din SUA, insa ulterior, Michael Dell a devenit, oarecum firesc, unul dintre modelele mele de oameni de afaceri la nivel global.

Si chiar daca nu am ajuns cu business-ul nostru in topul global al producatorilor de calculatoare, Flamingo Computers, firma pe care o fondasem, a ajuns in anii ’90 lider de piata nu doar in Romania, dar si in intreaga Europa de Est.

Opt ani mai tarziu, a urmat, oarecum logic, decizia de a face primul exit. Suna usor cand spun acum, aproape 20 ani mai tarziu, insa atunci imi aduc aminte ca a fost un moment emotionant din multe puncte de vedere: sa te desparti de propria afacere, chiar si atunci cand realizezi un randament foarte bun al investitiei tale, este dureros, este ca si cand te-ai desparti de propriul copil, intr-un fel. In plus, crescusem in acea companie alaturi de o echipa frumoasa, excelenta, iar despartirea de oameni este intotdeauna mai grea decat despartirea de bunuri materiale. A urmat o noua afacere antreprenoriala si, cativa ani mai tarziu, un nou exit de succes. Si da, este adevarat ceea ce se spune: prima oara este cel mai greu, apoi incepi sa te obisnuiesti. Iar asta descrie si activitatea, dar si nostalgia, unui antreperenor in serie.

In toata aceasta perioada am inteles foarte bine cat de important este sa ai instrumentele de business potrivite, mai ales in ceea ce priveste computerul care sa te ajute sa fii cat mai productiv si cat mai versatil. In primii ani din noul mileniu am inceput deja sa lucrez, ca si alti oameni de business din Romania, direct de pe notebook, de-a lungul timpului achizitionand si folosind in mod constant notebook-uri de la Dell.

Cu mai multe succese antreprenoriale si exituri sub centura, intrarea in Arena Leilor, emisiunea despre investitii business-angel in proiecte antreprenoriale, a fost cel mai natural pas. Nici macar nu pot spune ca a fost o decizie luata pe baza vreunei analize, pur si simplu, atunci cand producatorii au venit la mine, mi s-a parut cel mai firesc lucru sa merg acolo. In cei aproape opt ani din Arena, am continuat mai ales ca investitor business-angel sa ma implic in vreo duzina de companii din cele mai diverse domenii de activitatea, oriunde intre productie, retail, servicii, IT, media, etc. A fost o perioada incredibila pentru mine, am avut in acest fel marea sansa de a putea intra in toate aceste industrii si de a incerca sa inteleg cat mai multe lucruri despre orice model de business. Din aceasta experienta a rezultat, printre altele, si in publicarea in 2011 a primei carti romanesti complete de antreprenoriat, numita de mine chiar “Antreprenoriat, Drumul de la Idei catre Oportunitati si Succes in Afaceri”, care, chiar si aproape 10 ani mai tarziu, constituie in continuare o carte de referinta pentru ecosistemul antreprenorial din tara noastra, ceea ce ma face pe de o parte foarte mandru, dar ma face in plus sa ma simt dator si cu o noua editie sau inca o astfel de carte, in viitorul apropiat.

Iar toate aceste experiente m-au dus, oarecum firesc, spre un tip de investitii mai bine structurat, cu sume mai mari, pentru companiile romanesti care pot sa creasca foarte repede si sa inregistreze succes de business nu doar local, ci si regional sau chiar succes global! Acestia au fost ultimii ani pentru mine, ani de investitii venture capital, cu multe decizii individuale importante luate pentru fiecare companie in parte si pentru intregi portofolii de companii, decizii care au ajutat sa ajungem cu primul fond la un randament foarte bun, sa demonstram ca strategia noastra functioneaza, iar acum sa ridicam iata, al doilea fond, primul fond romanesc de acest tip care ajunge deja la a doua generatie! Sigur ca si in anii care urmeaza vor mai aparea momente de cumpana, deciziile vor fi si in viitor foarte importante, greseli voi mai face cu siguranta, dar promit sa invat din ele cat mai mult si de aici inainte, asa cum am facut toata viata!

Sunt multe lucruri interesante pe care le-am invatat si retinut de-a lungul timpului in experientele mele de business, iar pentru ca acum trecem cu totii printr-o pandemie si printr-o perioada complexa, cu care omenirea nu s-a mai confruntat, devine tot mai clar faptul ca pe de o parte tehnologia si inovatia sunt esentiale pentru a putea merge mai departe in business si in viata. Pe de alta parte, respectul pentru planeta si pentru mediu, devine si mai important, iar acestea sunt valori fundamentale pe care eu personal le-am regasit la Dell si la seria XPS, unde de exemplu ambalajul in care vin laptopurile sunt facute din materiale reciclate.

 

Articolul face parte din campania „XPS – Best in Show” susținută de Dell.

XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa. XPS susține performanța, provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri dar și în viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *